Édes Savanyú Tom Yum Leves
Hozzávalók:
4 megtisztított koriandergyökér
4 szár citromfű, csak a fehér részek
1 teáskanál asafetida por (fokhagyma helyettesítő)
2 vagy 3 kicsi, friss, csípős piros chilli felaprítva
2 liter gazdag zöldségleves (recept alant)
4 kaffir lime levél (ma-krut)
4 nagy éret paradicsom blansírozva, hámozva és durvára vágva
400g keményre préselt tofu 2,5 cm-es darabkákra vágva
1 csokor szaggatott sóska
2 vagy 3 friss, erős piros chilli átlósan felszeletelve
5 evőkanál szójaszósz
1/2 bögre lime juice
2/3 bögre friss korianderlevél
Aprítsd fel a koriandergyökeret, citromfüvet, asafetidát és chillit és készíts egy krémet belőle. Használj hozzá egy mozsarat és mozsártörőt vagy szimplán tedd bele egy turmixgépbe egy pár csepp vízzel.
Forrald fel a zöldségleves alapot egy levesesfazékban teljes gázon. Dobd bele a kaffir lime levelet és a paradicsomot és 2-3 percig forrald.
Add hozzá a fűszerpasztát és vedd le a lángot, hogy a leves csak gyöngyözzön. Add hozzá a tofut és a sóskát és még 2 percig főzd.
A tálaláshoz: Vedd 6 felé a maradék chillit, szója szószt, lime juice-t és felaprított koriander levelet tányérokba és erre öntsd a forró levest. Párolt rizs illik hozzá.
Zöldségleves alap
Ez egy szimpla vietnámi leves alap a nuoc leo rau cai.
Hozzávalók:
4 liter víz1 bögre szeletelt répa
1 bögre szeletelt káposzta
1/2 bögre szeletelt zellerszár
1/4 bögre darabolt fehérretek
1 1/2 teáskanál só
Dobáld össze a zöldségeket egy levesesfazékba és forrald 1 órán keresztül vagy amíg a fele víz elpárolog. Szűrd le és tedd félre.
A szöveget angolból fordítottam, igyekeztem az eredeti szöveghez hű maradni. A recept a The Higher Taste című könyvből származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése