2008. január 7., hétfő

Ázsiai kaják - Édes Savanyú Tom Yum Leves

A Thai konyhában a leves, mint köret kerül felszolgálásra a főétel mellé. Frissítőként szolgálnak a nehezebb ételek mellé. Ez a vegetáriánus verziója a tom yumnak tele van gazdag ízekkel - korianderrel gyökérrel, citromfűvel, chilivel, kaffir lime levelekkel és sóskával. 6 adagnyi.

Édes Savanyú Tom Yum Leves

Hozzávalók:

4 megtisztított koriandergyökér
4 szár citromfű, csak a fehér részek
1 teáskanál asafetida por (fokhagyma helyettesítő)
2 vagy 3 kicsi, friss, csípős piros chilli felaprítva
2 liter gazdag zöldségleves (recept alant)
4 kaffir lime levél (ma-krut)
4 nagy éret paradicsom blansírozva, hámozva és durvára vágva
400g keményre préselt tofu 2,5 cm-es darabkákra vágva
1 csokor szaggatott sóska
2 vagy 3 friss, erős piros chilli átlósan felszeletelve
5 evőkanál szójaszósz
1/2 bögre lime juice
2/3 bögre friss korianderlevél

Aprítsd fel a koriandergyökeret, citromfüvet, asafetidát és chillit és készíts egy krémet belőle. Használj hozzá egy mozsarat és mozsártörőt vagy szimplán tedd bele egy turmixgépbe egy pár csepp vízzel.

Forrald fel a zöldségleves alapot egy levesesfazékban teljes gázon. Dobd bele a kaffir lime levelet és a paradicsomot és 2-3 percig forrald.

Add hozzá a fűszerpasztát és vedd le a lángot, hogy a leves csak gyöngyözzön. Add hozzá a tofut és a sóskát és még 2 percig főzd.

A tálaláshoz: Vedd 6 felé a maradék chillit, szója szószt, lime juice-t és felaprított koriander levelet tányérokba és erre öntsd a forró levest. Párolt rizs illik hozzá.

Zöldségleves alap

Ez egy szimpla vietnámi leves alap a nuoc leo rau cai.

Hozzávalók:

4 liter víz
1 bögre szeletelt répa
1 bögre szeletelt káposzta
1/2 bögre szeletelt zellerszár
1/4 bögre darabolt fehérretek
1 1/2 teáskanál só

Dobáld össze a zöldségeket egy levesesfazékba és forrald 1 órán keresztül vagy amíg a fele víz elpárolog. Szűrd le és tedd félre.

A szöveget angolból fordítottam, igyekeztem az eredeti szöveghez hű maradni. A recept a The Higher Taste című könyvből származik.

Nincsenek megjegyzések: