2008. január 7., hétfő

Panir készítése

Ez a panir nem az a panír. Ez a házitúrónak felel meg leginkább. Legalábbis a home made curd cheese nekem ezt mondja. És tényleg hasonlít a túróhoz.

Elkészítése:

Panir

Szükséged lesz 2-6 liter közötti edényre a tej mennyiségétől függően, egy fakanálra, egy szűrőre, egy rakás túrókendőre (nagyanyám ezt használta a túróhoz - a géz vagy vadi új textilpelenka is megteszi).

Hozzávalók:
4 liter friss tej
3-4 bögre joghurt vagy 4-6 evőkanál citromlé vagy
2 teáskanál citromsav 1/3 bögre vízben feloldva

Egy olyan vastag aljú edénybe öntsd bele a tejet, amiben van elég hely, hogy a tejet felforralhasd. Tedd nagy lángra és habosodásig forrald. Közben persze kevergesd, hogy nehogy a tej leégjen vagy odaragadjon. Sajnos erre hajlamos. Vedd le a lángot és mielőtt a habja teljesen lemenne csepegtesd bele a citromlevet vagy a citromsavas vizet vagy kanalazd bele a joghurtot.

Nagyon finoman és lassan egy irányban kavargasd a tejet. 10 vagy 15 másodperc elteltével vedd le az edényt a tűzről és addig kavard a tejet, amíg nagy darabokban túróvá össze nem áll.
Ha 1 perc elteltével sem állt össze, tedd vissza egy pillanatra a tűzre amíg a tejprotein (kazein) megalvad és egy színtelen sárgás-zöldes savót nem hagy maga után. Ha szükséges, adhatsz hozzá még egy kis savanyítót.

Tulajdonképpen megsavanyítottuk a tejet. Ha előfordult már veled valaha is, hogy romlott tejet kezdtél el forralni, akkor pontosan ugyanez történt melegítés közben. A tej összekapódott. A mostani eljárással nem kell napokat várni, hogy a tej megsavanyodjon, a citomlével vagy joghurttal ugyanazt a hatást lehet elérni.

Amint a túró alakot ölt, vedd le az edényt a tűzről. Fedd le és hagyd pihenni 10 percig. Ha nagyon puha túrót szeretnél, önts az edénybe 1 vagy 2 bögre forró vizet. Amikor a túró leülepedett a savó aljára el lehet kezdeni leszűrni.

Bélelj ki egy szűrőt 2-3 réteg vastagságban a túróruhával vagy valamilyen vékony fehér ruhával. A ruhát előtte be kell vizezni és jól kicsavarni. A széle lógjon ki a szűrőből, hogy a túró az anyagon keresztül csöpöghessen ki. Ha a savót fel szeretnéd fogni, akkor tegyél egy tálat a szűrő alá, máskülönben a mosogatóba is csöpöghet. Egy lyukas szűrőkanállal szedegesd ki a nagyobb darabokat és tedd a kibélelt szűrőbe. A maradék savót és túródarabkákat finoman öntsd a szűrőbe.

Ha fűszerezni szeretnéd, akkor a friss fűszereket most add hozzá.

Vedd a kendő sarkait és tekerd össze. A csomagot tartsd 5-10 másodpercig a vékony sugárban folyó hideg víz alá. Finoman csavard ki a maradék savót a túróból. Akaszd egy tál fölé, hogy rendesen kicsepeghessen.
Ha gyorsabb eredményre vágysz, pakolj rá kb. 20 percre súlyt.

Csomagold ki a túrót és használd az előírtaknak megfelelően, vagy ha nem azonnal haszálod fel, tedd hűtőbe. Max 4 napig áll el!

A szöveget angolból fordítottam, elképzelhetőek hibák és béna megfogalmazások, de a lényeg a kaja és nem a szöveg:) A recept a The Higher Taste című könyvből származik.

Nincsenek megjegyzések: