2008. január 7., hétfő

A ghee (gí) elkészítése

A ghee-ről röviden annyit, hogy nem igényel hűtést. Persze lehet hűtőben is tárolni. Hűtés nélkül 6 hónapig áll el. Fagyasztva 1 évig. Ergo megéri egy nagyobb mennyiséget megcsinálni otthon.

Hogyan is készül?

Ghee

1/2-2kg sózatlan vaj (igen az ami a tejből készül)

Vágd fel a vajat nagyobb darabokra és közepes lángon olvaszd fel egy nagyobb, vastag aljú edényben. Közben kevergesd, hogy nehogy megbarnuljon és egyenletesen olvadjon fel a vaj. Folyamatos kevergetés közben forrald fel az olvadt vajat. Amikor felhabosodott, vedd le a lángot a legalacsonyabbra. Javaslom, hogy a legkisebb gázrózsát használd a ghee elkészítéséhez. Ne fedd le, úgy forrald addig, amíg a darabos részek az aljára nem ülnek, egy vékony kéreg nem képződik a tetjén és a ghee átlátszó és arany színű lesz.

Fölözd le egy szitával és tedd félre egy edénykébe.

Kapcsold le a gázt és egy merőkanállal meregesd le a ghee-t úgy, hogy ne kavard fel az aljára rakódott darabkákat. Szűrd át az így kapott ghee-t egy papírszalvétával kibélelt szűrőn. Csak addig folytasd a meregetést, amíg nem kavarodik fel a ghee alja! A szűrés után hagyd kihűlni és lehetőleg egy fedővel rendelkező tárolóedényt használj a ghee tárolására.

A maradék "föle" és "darabos" ghee-t összekeverve levesek, zöldségek elkészítésére, illetve szendvicsre kenve 3-4 napig felhasználhatod. A maradékot mindenképpen hűtőben tárold, és 3-4 nap után ne használd fel!


A receptet angolból fordítottam, néhol szabadabban fogalmazva, de mindenképpen igyekeztem az eredeti szövegértelmezéshez hű maradni. A recept a The Higher Taste című könyvből származik.

Nincsenek megjegyzések: