2008. január 8., kedd

Ázsiai kaják - Currys párnácska Tamarind Szósszal

Elviekben gyorsan készülő étel, én még nem próbáltam és azt sem tudom, hogy lehet-e itthon előre elkészített "puff pastry"-t kapni, ami ha jól látom, akkor a leveles tésztának felel meg. Ha pedig nem lehet és el kell készíteni, akkor a recept koránt sem olyan egyszerű.
Kb. 40 falatnyi párnácska jön ki a receptből.

Currys párnácska Tamarind Szósszal

1 bögre édes paradicsom, nagyon apróra felkockázva
1 bögre répa, nagyon apróra felkockázva
1 bögre zöldborsó
1 ek olaj
friss curry levél 3 hajtásról, összetépkedve
1 ek friss reszelt gyömbér
1/2 tk sárga asafetida por
2 ek Maláj csípős curry por
2 tk cukor
1 tk só
5 lap fagyasztott levelestészta lap
ghee vagy olaj a sütéshez
Tamarind szósz a tálaláshoz (recept alant)

Párold puhára a zöldségeket külön-külön. Szárítsd meg.

Forrósítsd fel az olajat közepes lángon egy serpenyőben. Amikor az olaj forró, dobd bele a curry leveleket és addig süsd amíg ropogós nem lesz. Szórd bele a gyömbért, süsd 1 percig vagy amíg az aromáját ki nem adja, majd add hozzá az asafetidát és még egy pillanatig süsd.

Keverd bele a maláj curry port, a párolt zöldségeket, a cukrot és a sót. Süsd még őket együtt úgy 1-2 percig, majd vedd le a tűzről. Hagyd kihűlni.

A párnácskák

Vágd a tésztalapokat kb. 8 cm-es négyszögekre.

Helyezz 2 teáskanál tölteléket a közepére minden darabnak. Hajtsd össze átlósan háromszögekké, majd nyomkodd a széleket össze villa segítségével, vagy valamilyen dekoratív nyomot hagyó eszközzel.

Közepes lángon jól forrósítsd fel az olajat a sütéshez egy wokban vagy serpenyőben.
Süsd a párnácskákat 2-3 percig vagy amíg fel nem puffadnak és szép aranysárgák nem lesznek.
Szalvétára helyezve itassuk fel a felesleges olajat.

Frissen, forrón vagy akár hidegen is tálalhatod a tamarind szósszal vagy valamilyen édes chilli szósszal. Ezeket egyébként az ázsiai boltban megkaphatod, egész normális árakon.

Kevésbé tradícionális elkészítése a párnácskáknak, de mindenképpen alak kímélő, ha közepesen forró sütőben sütöd meg.

Quick Tamarind Chutney
Tamarind szósz

Egyszerre csípős, édes, savanyú és fűszeres. 1 bögrényi.

1/4 bögre szárított tamarind, 1/2 órára forrásban lévő vizben áztatva
1/2 tk őrölt kömény
2 tk gyömbérlé (kb. 2 ek gyömbérreszelékből lesz ennyi)
3 ek barnacukor
1/2 tk só
egy nagy csipet chillipor

Öntsd a kiázott tamarindot át egy szűrőn, a levet is fogd fel. Préseld ki a tamarindból a gyümölcshúst (püré lesz belőle). A pürét keverd össze a maradék hozzávalóval egy közepes lábasban. Főzd közepes lángon 10-15 percig vagy ameddig fele mennyiségre csökken. Szobahőmérsékletűen tálald.

Angolból fordítottam a The Higher Taste című könyvből.

Nincsenek megjegyzések: